Adrian Năstase: E nevoie de un efort mare de pregătire a clasei politice și de revenirea la votul pe liste

Adrian Năstase: E nevoie de un efort mare de pregătire a clasei politice și de revenirea la votul pe liste
Publicat: 16/05/2013, 23:58
Actualizat: 27/03/2019, 03:06

Adrian Năstase afirmă că îi este „teamă” că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică a celor care formează elita politică și că va fi nevoie de regândirea sistemului, în care unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste, cel uninominal fiind „o catastrofă”.

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, într-o conferință de presă la Reghin, unde și-a lansat volumele „Blog”n roll” și „Exerciții de libertate”, că mesajele celor care formează elita politică a țării țin de însăși calitatea acestor persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Năstase susține că îi este „teamă” că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică a acestora și că va fi nevoie de regândirea sistemului politic, în care unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste, întrucât „votul uninominal a fost o catastrofă”.

„Eu cred că problema mesajelor este legată în mare măsură de calitatea elitei politice și mi-e teamă, așa cum am văzut echipele noi în Parlament, chiar de oameni tineri, că e nevoie de un efort foarte mare de pregătire politică. Am scris la un moment dat – sau, nu știu, am vorbit la un moment dat într-un interviu despre elita politică sau oamenii politici care au avut rădăcinile, sub aspectul formării, înainte de 1989. Cu lucrurile rele inerente, dar și unele lucruri bune: cultură generală, o anumită experiență profesională pe anumite domenii. Va fi nevoie, cred, de o regândire a acestui sistem și cred că unul dintre elementele importante va fi revenirea la votul pe liste. Votul uninominal a fost o catastrofă, eu am spus lucrul acesta, în final înțeleg că și Traian Băsescu, care l-a promovat, și alții au acceptat că a fost o foarte mare greșeală”, a spus Năstase.

El a adăugat că, în mod practic, s-au pierdut câțiva ani „cu această formulă” a votului uninominal, în care în mod evident partidele n-au mai putut să-și formeze oameni pentru anumite tipuri de dezbateri.

Totodată, Năstase a îndemnat presa să studieze calificarea celor care compun comisiile de specialitate din Parlament.

„Luați componența comisiilor din Parlament în momentul de față. Uitați-vă câți profesori de drept sunt la Comisia juridică, câți diplomați sunt în Comisia de politică externă, câți militari sunt în Comisia pentru apărare… era să spun câți ofițeri sunt în Comisia SRI. Dar n-am să pun întrebarea aceasta”, a spus Năstase.

El a adăugat că atunci când sistemul este gândit pentru votul pe liste partidele întocmesc listele fiind atente ca în prima parte a acestora să fie oameni de specialitate pentru comisiile din Parlament.

„Îmi pun și un diplomat și un profesor de la Drept care să meargă la comisia aceea… vedeți bine că forța de presiune, de decizie, a Parlamentului a scăzut foarte mult. După părerea mea, cel mai puternic Parlament la noi a fost în perioada 1992-1996 – bun, și pentru că președintele Camerei Deputaților era remarcabil. Dar era o echipă extraordinar de puternică – și din opoziție, și de la putere. Deci aș spune că lucrul acesta este important”, a spus Năstase.

Întrebat dacă, în opinia sa, sistemul politic din România, în 2013, este corupt, Adrian Năstase a comentat ironic unele declarații ale președintelui Traian Băsescu din urmă cu o zi.

„Cu sistemul din 2013, dacă este corupt sau nu, așa se pare. Dar înțeleg că nu ne ocupăm de el, că trebuie să ne ocupăm de Revoluție. Procurorii am înțeles că trebuie să se ocupe de ce s-a întâmplat acum 25 de ani – și după ce rezolvă cu Revoluția română, după aceea să treacă la Revoluția franceză, pentru că nici acolo nu s-au rezolvat unele dintre probleme”, a afirmat Năstase.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×